Mustafa Rahmi BÜYÜKBALLI Kimdir

MUSTAFA RAHMİ BÜYÜKBALLI KİMDİR?

Meslek Yüksekokulumuza ismi verilen Gazipaşalı iş adamı merhum Mustafa Rahmi Büyükballı 22 Nisan 1950 tarihinde Antalya’nın Gazipaşa ilçesinin Endişe Güney Köyü’nde doğdu. İlk ve ortaöğretimini burada tamamladıktan sonra Adana Bölge Ziraat okulunda öğrenimine devam etti. Buradan ziraat teknisyeni olarak mezun oldu.

1970-1975 yılları arasında Antalya Zirai Mücadele Müdürlüğü’nde 5 yıl hizmet verdikten sonra bu görevinden ayrılarak Gazipaşa’da tarım ilaçları bayiliği işine başladı. Antalya’da bitki besin maddelerinin toptan pazarlanması amacıyla Altıntar Ltd. Şti’ni kurmuştur.

Her yönüyle gelişen ve modernleşen ülkemizde tarımı da modernleştirmek ve yeni, kaliteli ürün arayışı içerisinde olan Türk çiftçisine cevap verebilmek için 1995 yılından itibaren Büyükballı, dünyanın tanınmış firmalarının kaliteli ve en son geliştirdikleri ürünlerini ithal etmeye başlamıştır. Bu ürünleri tüm Türkiye’ye yaymak için de bölge müdürlükleri oluşturmuştur. Ancak 7 Mayıs 1999 tarihinde Antalya-Alanya arasında Ulaş Kampı mevkiinde elim bir trafik kazası sonucu hayatını kaybetmiştir.

Mustafa Rahmi Bey, tarımla uğraşan kişilere faydalı olmayı her zaman prensip edinmiş ve aynı zamanda karizmatik kişiliği ile insanların gönlünde taht kurmuş bir iş adamıydı. Aynı zamanda Rahmi Bey’in Türk tarımına sağlamış olduğu yararlılıklar küçümsenemez boyuttadır. O,damlama sulama sistemini tüm Türkiye ‘de yaygınlaştırmıştır. Fide viyollerini Türkiye’ye getirmiştir.

Rahmi Bey, son zamanlarında tarım makineleri ile beraber ilacın ve gübrenin toprağa daha iyi karışmasını sağlayan tüm aletleri Antalya çapında yaymak için çalışmaktaydı. O’nun vefatından sonra iş ortağı Ali BAL, kendisinin başlatmış olduğu Türk tarımında modernleşme sürecini devam ettirmektedir.