YÜKSEKOKUL TÜRKİYE'DE BİR İLKE İMZA ATTI.

• 25 Nisan, 2024
YÜKSEKOKUL TÜRKİYE'DE BİR İLKE İMZA ATTI.

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Gazipaşa M. Rahmi Büyükballı MYO Yerleşkesi sebze ve meyve üretimi yapılan bölgelere yakın bir konumdadır. Okulumuzda Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümünde yalnızca Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Programı bulunmaktadır. Bununla birlikte, yerleşkemizde YÖK’ün 04.04.2024 tarihli 157572 sayılı kararıyla açılması kabul edilen Tropik Bitki Yetiştiriciliği programı ile; uygulama ağırlıklı olarak tropik-subtropik meyvecilik alanlarında yetiştirme, çoğaltma, hasat, depolama ve pazarlama konularında öğrencilerin donatılması planlanmaktadır. Ülkemizde Tropik Bitki Yetiştiriciliği programı alanında ön lisans eğitimi veren üniversite bulunmamaktadır. Bu nedenle bu alanda yetişmiş kalifiye meslek elemanı sayısında önemli eksiklikler görülmektedir. Bu program ile bu eksikliklerin giderilmesine katkıda bulunulacaktır. Tropik meyve yetiştiriciliği, tropik iklim kuşağı ile subtropik iklim kuşağında yer alan mikroklima özelliklere sahip bazı ülkelerde yapılmaktadır. Ülkemizde sadece uygun ekolojiye sahip olan Akdeniz Bölgesinde ancak Antalya, Mersin ve Hatay’ın bazı mikroklima özelliği gösteren bölgelerinde yetiştirilme şansı bulunmaktadır. Bu özel lokasyonlardan bir tanesi de Antalya’nın en doğusunda bitkisel üretimde yenilikçiliği ile ön plana çıkan Gazipaşa’ da çiftçiler, bakımı daha kolay, getirisi daha yüksek olduğu için özellikle son yıllarda tropik meyve üretimine yönelmiştir. Tropik Bitki Yetiştiriciliği Programı ile bölgemizde bitkisel üretimde toprak-bitki-su (iklim) ilişkileri ve yönetimi, bu alandaki sorunların giderilmesine ve girişim-yatırımların yönlendirilmesine yönelik kişi ve kurumlarla iş birliği-danışmanlık yapılması gibi konularda bir bilgi birikimi oluşturarak organik-konvansiyonel-modern bitki yetiştiriciliği kapsamında faydalı olacaktır.